Slide 1

AGMI geeft duurzaamheid een nieuwe definitie

Maandag 19 Augustus 2024

AGMI heeft altijd een sterke focus gehad op duurzaamheid en innovatie. Het zit in AGMI’s dna. Verkeersborden en bewegwijzering - AGMI’s core business -  op de meest duurzame manier produceren  was voor AGMI dan ook een makkelijke keuze. Vanuit dit streven is AGMI Re-sign geboren.

Van wens naar machine                                                                                                                    

In 2019 begon AGMI met een onderzoek naar een duurzamere manier voor het verwijderen van folie van verkeersborden. Dit onderzoek was ingegeven door de wens om de milieu-impact van hun processen te minimaliseren. ‘We hebben diverse methoden getest om de folie te verwijderen, waaronder het gebruik van verhitting, föhnen, warmte ovens en chemische verwijdering. Deze technieken voldeden echter niet aan de duurzaamheidscriteria van AGMI vanwege hoge CO2-uitstoot, waterverbruik en andere milieu-impacten’, aldus Franka van de Gevel Operationeel Directeur bij AGMI.

Tijdens de zoektocht kwam AGMI op het idee om hoge druk reiniging te proberen. Dit leidde tot een bezoek aan een werf in Rotterdam om daar met de hoge druk te testen. De effectiviteit van deze methode werd bevestigd tijdens dit bezoek. De hoge druk bleek een veelbelovende oplossing te zijn en vormde de basis voor de verdere ontwikkeling van de Re-Sign productiemethode.

Na talrijke tests en samenwerking met verschillende partners werd de AGMI Re-Sign machine ontwikkeld. Deze machine biedt een milieuvriendelijke oplossing voor het reinigen van borden, door alleen gebruik te maken van regenwater en hoge druk reiniging. Minimaal grondstofgebruik door het hergebruiken van bestaande borden en energieverbruik op groene stroom. Dit alles draagt bij aan een zo laag mogelijke CO2 uitstoot. Nog een ander belangrijk uitgangspunt in AGMI's proces is dat ze, waar mogelijk, uitsluitend gebruik maken van non-toxische materialen.

Bekijk hier hoe dit in zijn werking gaat:

AGMI Re-Sign proces

Duurzaamheidsvisie van AGMI

Voor AGMI is duurzaamheid een breed begrip vindt Van de Gevel: ‘Het omvat het minimaliseren van grondstofgebruik, rekening houden met uitputting van hulpbronnen, lage CO2-uitstoot, laag waterverbruik, weinig energieverbruik en minimale belasting voor mens en natuur. AGMI streeft naar zoveel mogelijk hergebruik op een bewezen logische manier.’ Dit streven naar duurzaamheid is verweven in alle producten en processen van AGMI.

De bewezen duurzame oplossing voor bebording en bewegwijzering

AGMI is sinds 2013 gecertificeerd volgens het Cradle-to-Cradle-principe en past dit toe op al haar activiteiten. Nederland kampt met problemen zoals microplastics en de energietransitie, en AGMI probeert hierop in te spelen door haar producten zo duurzaam mogelijk te maken. Daarnaast zijn er in Nederland 600.000 overtollige verkeersborden. Volgens Van de Gevel is het logisch bestaande borden te hergebruiken. ‘Tijdens de ontwikkeling van Re-Sign werd duidelijk dat hergebruik van bestaande borden een logische keuze was. In tegenstelling tot nieuwe (biobased) materialen, biedt Re-Sign een bewezen duurzame oplossing door bestaande materialen opnieuw te gebruiken’. Deze visie werd bevestigd door het onderzoek van de VNVF. Dit onderzoek bevestigde dat hergebruik, in tegenstelling tot het produceren van nieuwe (biobased) materialen, de meest duurzame manier is.

Samen op weg naar 100% duurzaam                                                                                    

AGMI streeft ernaar duurzaamheid in al haar producten te integreren en klanten te betrekken bij het ontwikkelen van slimme, herbruikbare producten. Dit betekent dat AGMI graag in gesprek gaat met klanten om duurzame oplossingen te vinden en deze gezamenlijk te implementeren.

Aanbevelingen voor Duurzaamheidsdoelstellingen                                                                       

Voor bedrijven, gemeentes en overheden, raadt Van de Gevel aan om in gesprek te gaan met marktpartijen. ‘Er is veel kennis en kunde aanwezig bij bestaande partijen. Maak gebruik van deze kennis en kunde en trek samen op in projecten. Hoe eerder je elkaar vindt, hoe effectiever en hoe meer voordeel op verschillende vlakken je vaak kunt behalen’.

De deur staat open                                                                                                                                       

‘Wij nodigen duurzaamheidsmanagers en inkopers uit om zelf te komen kijken hoe de Re-Sign-machine werkt. ‘Wij delen onze kennis en expertise graag. En door de machine in actie te zien, inclusief het filtersysteem en de elektrische motor, zie je hoe wij onze duurzaamheidsbelofte waarmaken in de praktijk’, aldus van de Gevel. 

Waar een wil is wijst AGMI graag de weg                                                                                       

‘We zijn trots op onze Re-Sign methode en hoe door te innoveren nog duurzamer kunnen produceren. Door vast te houden aan strenge duurzaamheidscriteria en samen te werken met verschillende partners, hebben we een milieuvriendelijke oplossing ontwikkeld die bijdraagt aan een meer circulaire toekomst’.